Blog

05/10/2023

Strengere wet tegen inzet van zzp-ers

Het demissionaire kabinet Rutte komt op de valreep nog met een strenge concept-wet tegen inzet van zzp-ers. De regel wordt: als iemand werkinhoudelijk wordt aangestuurd door een leidinggevende of werk doet dat is ingebed in de organisatie, dan kan deze persoon nooit een zzp-er zijn. Dus als men geacht wordt te doen wat een leidinggevende aangeeft, dan kan men geen zelfstandige zijn. Ook als iemand minder dan 32,25 per uur verdient, kan die nooit een zzp-er zijn. De werkgever moet deze persoon in loondienst nemen. Dat schrijven de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Justitie in het wetsvoorstel.

Einde schijnzelfstandigheid

Dit wetsvoorstel maakt een einde aan een jarenlange discussie over schijnzelfstandigheid bij zzp-ers. Het ministerie van Financiën wil een duidelijke afbakening van echte zelfstandig ondernemers aan de ene kant, en de werknemers in loondienst aan de andere kant. Zzp-ers die geen echte zelfstandigen zijn, hebben door hun schijnzelfstandigheid wel belastingvoordelen en daar wil de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 scherp op gaan handhaven.

1,2 Miljoen zzp-ers

In Nederland werken 1,2 miljoen mensen als zzp-er, waarvan rond 200.000 in de zorgsector. Er is sprake van een echte zelfstandige als deze persoon voor eigen rekening en risico werkt. Dus als men een opdracht aanneemt en daar ook een overeenkomst voor tekent, dan is men een zelfstandige. Als men in dienst van de ander werkt, en ook daar leiding van ontvangt, is men geen zelfstandige. Het verschil zit in de gezagsverhouding.

Gevolgen bij zorg en overheid

Op dit moment is de wet nog niet aangenomen. Wordt deze wet wel aangenomen dan gaat dit grote gevolgen hebben voor de zzp-ers die vallen onder het gezag van een leidinggevende en/of minder verdienen dan 32,25 euro per uur. Dit komt veel voor in de zorgsector maar ook in andere sectoren, zoals bij de overheid. Organisaties waar veel zzp-ers aan de slag zijn, doen er verstandig aan de ontwikkelingen rond deze wet goed te volgen.

Bron: Skipr/Zorgvisie oktober 2023

Deel dit artikel op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *